Cisac Biem

Musicautor

EВРОПЕЙСКИ КОМИТЕТ НА CISAC | 6-7 април 2016 г. | СОФИЯ

View the embedded image gallery online at:
http://musicautor.org/cisac-sofia-6-7-04-2016#sigProIdabbde52d94

 

Среща на CISAC, Музикаутор и Филмаутор с Министерство на културата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

 

Годишната среща на Eвропейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) се проведе за първи път в София, България на 6-7 април 2016 г. Домакинството на това събитие бе поверено на българските дружества за колективно управление на авторски права Музикаутор и Филмаутор.

 

Преди провеждането на форума генералният директор на CISAC Гади Орон се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов, както и с членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

 

Гади Орон бе придружен от Вероник Деброс – генерален управител на Европейската група на авторските дружества (GESAC), Хосе Хорхе Летрия – председател на португалското дружество SPAutores, както и председател на Европейския комитет на CISAC, Митко Чаталбашев – регионален директор на CISAC за Европа, Ясен Козев – председател на Музикаутор, Иван Димитров – изпълнителен директор на Музикаутор, Мария Палаурова – изпълнителен директор на Филмаутор, и други.

Изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров представи националния доклад за колективното управление на авторски права в музиката

Европейският комитет на CISAC прие резолюция за частното копиране Снимка: Димитър Кьосемарлиев

 

В рамките на годишната си среща, която се проведе на 6 и 7 април 2016 г. и бе за първи път в София, Европейският комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) обсъди и прие резолюция, адресирана към българските институции. За този документ апелираха българските дружества за колективно управление на авторски права Музикаутор и Филмаутор.

 

Чрез резолюцията се цели гарантиране на справедлива компенсация за авторите на защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) произведения, които се копират от физически лица на информационни носители за частно ползване.

Европейски комитет на CISAC в България

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

 

Трудът на авторите в музиката и аудиовизията е драматично подценен в България. Това заяви изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров и подчерта, че приходите от авторски възнаграждения трябва да бъдат повишени най-малко три пъти, за да може България да стигне поне средните стойности за света. 

 

Изказването му бе на брифинг в рамките на годишната среща на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), която за първи път се проведе в София, България на 6-7 април 2016 г. Домакинството на тази среща бе поверено на българските дружества за колективно управление на права Музикаутор и Филмаутор.

 

Във форума участваха над 100 представители на дружества от цяла Европа и други държави, сред които Азербайджан, Армения, Грузия, Израел, Казахстан, Русия и САЩ. Срещата водиха Гади Орон – генерален директор на CISAC, Хосе Хорхе Летрия – председател на Европейския комитет на CISAC, и Митко Чаталбашев – регионален директор на CISAC за Европа.

Снимки: С любезното авторство на Димитър Кьосемарлиев

 

Годишна среща на Европейския комитет на CISAC

View the embedded image gallery online at:
http://musicautor.org/cisac-sofia-6-7-04-2016#sigProId62a6060f88

 

Коктейл за посрещане на участниците в срещата

View the embedded image gallery online at:
http://musicautor.org/cisac-sofia-6-7-04-2016#sigProId0cffe66b44