Cisac Biem

Musicautor

Обявления

58 проекта на български музиканти ще получат близо 240 000 лева

музика

Илюстрация: Capital.bg

 

58 проекта бяха класирани в тазгодишната сесия на Културния фонд на Музикаутор. Организацията на автори и композитори вече четвърти път подкрепя проекти на български автори от различни поколения и музикални жанрове – джаз, поп, рок, фолклор, симфонична, инструментална и хорова музика.

Музикаутор изразява надежда, че Национален фонд „Култура“ също ще се превърне във фактор за развитие

 

От Сесия 2017 на Културния фонд на Музикаутор се очаква да бъдат отпуснати около 240 000 лв. на български автори в подкрепа на музикалното творчество в зависимост от класиралите се индивидуални проекти.

Културен фонд

 

С решение на Управителния съвет на Музикаутор Сесия 2017 на Културния фонд се открива на 1 юли 2017 г., когато започва приемането на заявления. Извънредното Общо събрание на сдружението, което се проведе на 18 юни 2017 г., реши общата отпусната сума за сесията да е 70% от годишните постъпления в Културния фонд. Повече за постъпленията можете да научите от Годишните отчети на Музикаутор: http://www.musicautor.org/upravitelen-savet/godishen-otchet-musicautor. Също с решение на Общото събрание в сесията могат да участват само автори и музикални издатели – членове на Музикаутор, които не са получили финансиране през Сесия 2016.

 

Можете да кандидатствате за получаване на финансиране с един от следните проекти проект за финансиране на ново/и произведение/я* или проект за създаване на произведение/я.

През 2016 г. от Културния фонд на Музикаутор бяха отпуснати около 360 000 лв. за проекти на български автори. Подобна подкрепа за развитието на музикалната индустрия в България е без аналог, включително на ниво държавна политика.


За стимулите за българското музикално творчество и цената, която трябва да бъде платена, за да го има музикалният продукт, споделиха български автори, получили финансова подкрепа от Културния фонд на Музикаутор. 

Управителният съвет на Музикаутор отпусна допълнителни 160 хиляди лева за още 53 проекта

 

47 са одобрените проекти, които ще получат пълно финансиране, съгласно правилата на Сесия 2016 г. на Културния фонд на Музикаутор. С решение от 27 юни 2016 г. Управителният съвет на дружеството отпусна допълнителни 160 хил. лв., с които частично ще бъдат финансирани още 53 проекта.

 

Така финансова подкрепа ще получат общо 100 автори, а стойността на отпуснатите средства в Сесия 2016 г. на Културния фонд доближава 360 хил. лв. Подобна подкрепа за развитието на музикалната индустрия в България е без аналог, включително на ниво държавна политика.