Cisac Biem

Musicautor

Класациите са доминирани от песни, създадени под шапката на големи лейбъли, твърди експерт

 

“Независимите звукозаписни компании ще умрат. Класациите за сингли и албуми са пълни само с имена, зад които стоят големите лейбъли”, заяви по време на CEEDS’ 15 by Webit Скот Коен, основател и вицепрезидент на The Orchard, американска компания за дистрибуция, маркетинг и продажба на музика, филми и видео.

 

По думите му липсата на т.нар. инди лейбъли (от англ. independent - независим - бел.ред.) в тези класации показва, че те трудно се борят с гигантите в музикалната индустрия и битката им е изгубена.

 

“Вижте Топ 50 на звукозаписните компании в Европа. Нито една не е назависима”, допълва експертът от The Orchard.

 

 

Според него днес всеки може да постигне успех в музикалния бизнес, стига да знае как да се конкурира с останалите и да използва всички възможностите, които му се предоставят.

 

“Публиката не се интересува от каквото и да е. Тя иска най-доброто от най-доброто”, коментира още той, посочвайки, че успешните имена продължават да печелят наистина много. Само през миналата година всеки един от членовете на британската момчешка банда One Direction е получил по 30 млн. паунда от продажби на музика, мърчъндайз и други.

 

“Сега е трудно да пробиеш и да запишеш албум сам. Искат се големи пари. Трябва ти огромен екип”, разкрива Скот Коен. Той смята, че са отминали времената, в които изпълнителите са разчитали предимно на себе си.

 

Специалните метрики на Spotify

 

Същевременно бизнес моделът на музикалната индустрия продължава да търпи промени, с които лейбълите и изпълнителите свикват трудно.

 

“Много хора не знаят как да измерват резултатите от работата си в музикалната индустрия и това е много голям проблем”, коментира Коен. Според него най-ключово за изпълнителите, работещи със Spotify, е да знаят, че не е важно колко пъти е стриймвана дадена песен, а какво е представянето на даден изпълнител спрямо другите в платформата.

 

“Ако си сред най-слушаните, печелиш много добре. Стига да си сред първите, наистина можеш да получаваш милиарди”, допълва Коен. По думите му ключово за компаниите и изпълнителите в момента е как да накарат повече потребители да слушат именно тях в Spotify, тъй като услугата не позволява пускането на две и повече песни едновременно.

 

Темата за печеленето от Spotify се оказа една от най-горещите през миналата година, след като Тейлър Суифт реши да изтегли целия си музикален каталог от услугата, заявявайки, че не получава достатъчно под формата на възнаграждения.

 

Около Spotify продължават да витаят редица въпроси. На първо място за това как една толкова утвърдена и популярна компания все още не генерира печалба. Същевременно Wall Street Journal обяви в сряда, че в момента стойността на Spotify е по-голяма от тази на звукозаписната индустрия в САЩ.

 

Преди няколко дни стрийминг услугата приключи нов кръг на финансиране, в рамките на който набра 400 млн. долара, а това я оцени на 8,4 млрд. долара. Това е почти двойно повече от оценката на Pandora - нейният най-голям конкурент, оценен на 3,5 млрд. долара. През 2014 г. приходите на музикалната индусрия в САЩ достигнаха 6,97 млрд. долара, като в това число влизат продажбите на физически копия, дигитални покупки и стрийминг.

 

Плочите

 

На фона на възхода на стрийминга, музикалната индустрия се сблъсква с нещо необичайно - един позабравен формат се радва на нов живот. Плочите се възраждат.

 

Продажбите на винили надминаха 9 млн. в САЩ през миналата година. Това се равнява на около 6 на сто от продажбите на музика на физически носители в страната за този период.

 

“Винилите не струват! Това е най-лошият формат на света”, категоричен е Коен, според когото манията по плочите ще отмине съвсем скоро. Той смята, че това е временно явление, свързано с романтиката около плочите, която привлича потребителите.

 

Експертът смята, че манията по плочите ще отшуми, защото този тип физически носители не предлагат добро качество на записа. “Хората сякаш имат амнезия. Забравили са как се драскат плочите. Никак не е страхотно, ужасно е! Записите прескачат, лесно се съсипват”, коментира още Коен.

 

Новите възможности и Big Data

 

Във време, в което все повече се говори за Интернет на нещата (Internet of Things), свързани устройства и събирането на все по-големи обеми от данни за потребителите, музикалната индустрия също навлиза в дебрите на т. нар. Big Data.

 

Огромните обеми от данни могат да са полезни на звукозаписните компании, но бизнесът няма да е задвижван от тях, смята Скот Коен. Според него анализът на цялата тази информация ще бъде част от бизнеса, но в тази сфера най-важното е свързано с таланта.

 

“Няма нужда от анализи, за да разбереш, че Кърт Кобейн е велик. В който и бизнес да си, винаги ще има нещо, което е наистина добро и то си личи”, посочва Коен. По думите му анализите на данните се използват на по-късен етап и са само помощник на компаниите.

 

Много вярвам в Big Data, но истината е, че големите изпълнители наистина изкарват пари. Останалите просто се оплакват, твърди експертът. Според него данните не могат да кажат на звукозаписните компании и изпълнителите кой е верният ход и как трябва да действат. Те по-скоро ще помагат за познаване на бъдещи тенденции.

 

“Живеем в свят с много неизвестни. Почти всички преминаваме от една индустрия в друга, при това без да го разбираме, а това е много плашещо”, коментира експертът.

 

Източник: www.investor.bg 

Aвтор: Елена Кирилова

Редактор: Надежда Бочева