Cisac Biem

Musicautor

Петък ще е денят на премиерите на всички нови звукозаписи и видеозаписи по света

На 10 юли 2015 г. ще се състои представянето на „Новите Музикални Петъци” или „New Music Fridays” – координиран световен ден за пускане на нова музика. Благодарение на тази инициатива, зад която стоят звукозаписни компании, търговци на дребно и изпълнители от цял свят, феновете в много страни вече няма да чакат дни наред, за да получат достъп до новите звукозаписи, албуми и видеа.


Дните, в които се правеха премиерите на нова музика до този момент бяха различни за всяка една държава – от понеделник за пазари като Франция и Великобритания, през вторник за САЩ и Канада, до петък за Австралия и Германия. От 10 юли вече новата музика ще става достъпна за меломаните по цял свят всеки петък в 00:01 часа местно време.

 

Настрой се петъчно, настрой се за нова музика

„Новите Музикални Петъци” ще дадат възможност на изпълнителите и лейбълите да съсредоточат максимално вниманието върху новите си издания. Където и да се намират, меломаните вече ще знаят, че петък не е само началото на уикенда, а че това е и денят, в който се появява всичко ново в света на музиката. Това ще спомогне за генерирането на по-голямо очакване, на усещане за специално събитие около появата на новите албуми и сингли. 

План за осъществяване на „превключването”

В подготовката за „Новите Музикални Петъци” участваха огромен брой звукозаписни компании, дистрибутори на едро и търговци на дребно, които работиха заедно, за да преподредят своите практики за доставки и маркетингови политики. Музикалните класации в много страни също са в процес на промени, за да са в съответствие с новия международен ден за пускане на нова музика.


Преминаването към „Новите Музикални Петъци” ще се състои в повече от 45 музикални пазара. Само 11 страни от тях в момента пускат нови звукозаписи в петък – останалите ще променят деня, в който по принцип се е случвало това досега.


Осъществяването на „Новите Музикални Петъци” е ръководено от международна работна група, съставена от представители на следните организации:


• IFPI, представляваща около 1300 звукозаписни лейбъла в глобален мащаб;
• WIN-Impala, представляваща независимите звукозаписни лейбъли по цял свят;
• FIM, международна организация, представляваща съюзите и асоциациите на музикантите;
• Featured Artists Coalition, представляваща изпълнителите от Великобритания;
• Entertainment Retailers Association, Асоциацията на ритейлърите в областта на стоки, свързани със забавление (Великобритания);
• Music Biz (САЩ).

 

 Допълнителна информация за  “Новите Музикални Петъци” ще откриете на www.newmusicfridays.com.