Cisac Biem

Musicautor

Насекомикс получиха финансиране по линия на Културния фонд на Музикаутор за издаването на албума "Великани и джуджета"

 

На 11 юни Насекомикс представиха новия си албум „Великани и джуджета“ с премиерен концерт в театрална зала „Алма Алтер“ в Софийския универистет.


Албумът на Насекомикс съдържа 15 песни, повечето от които са на български език, с текст на Марий Росен. Останалите текстове са на Андрония Попова-Рони, а песента „Вътре в теб е винаги шест и половина сутринта“ е по текст на Вергиния Захариева. Две от композициите са инструментални.


Песните в албума са записани в някои от най-магичните и пленителни природни местности в България. Именно идеята за тези записи е в основата на целия албум, с който Насекомикс отвеждат слушателите на пътуване, целящо да ги доближи отново до природата.


По време на записа на песента „Отвор-Затвор“, който е осъществен на светилището при Татул, където се предполага, че се намира и гробът на самия Орфей и мястото се смята за свещено, се е развихрила страхотна буря, тъкмо в момента, в който Рони започва да пее за буря. Друго впечатляващо място, на което групата е записвала част от заглавията в албума, е пещерата Утробата, в която Рони среща тибетски монах. Нейният глас е озвучил и местността Глухите камъни, Белинтаж, Чудните мостове, където са записани останалите песни от албума.


След премиерата „Великани и джуджета“ беше представен и на фестивала „Meadows in the Mountains“ в Родопите. Предстои Насекомикс да организират концерти в страната и да вземат участие в още няколко фестивала. За публиката в София ще има следващ голям концерт.

 

„Великани и джуджета“ се реализира с подкрепата на Музикаутор и със съдействието на Културния център на Софийския университет.