Cisac Biem

Musicautor

Популярни музиканти на среща с министъра на културатаЧленовете на МУЗИКАУТОР искат да се създаде ефективно работеща законова рамка в областта на авторското право

Днес в Министерството на културата се проведе среща между представители на Министерството и популярни български музиканти – членове на МУЗИКАУТОР, на която бяха внесени предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

В дискусията взеха участие министърът на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на културата Васил Василев, ръководството на МУЗИКАУТОР, Румен Бояджиев, Виктория Терзийска, Георги Енчев, Кирил Маричков, Живко Колев, Ясен Козев, Стоян Михалев, Васил Гюров и др. автори.

Обединени около посланието „За ВЪЗРАЖДАНЕ на българската култура“ творците застанаха зад каузата да бъдат създадени стабилни законови предпоставки за развитието на българската култура. Те символично връчиха папирус на министъра и на неговия заместник, където се посочват проблемните звена в закона, свързани с кабелното препредаване, възнагражденията от частно копиране и регламентът по одобряването на тарифи. Направени бяха предложения за солидарна отговорност, която да носят залите по отношение на концертите, и децентрализация при проверките за спазването на авторски права при публично изпълнение на музика. Музикантите изразиха надеждата да припознаят Министерството на културата като техен партньор, а не само като медиатор.

Нетрадиционният позитивен начин за общуване с държавните органи бе продиктуван от желанието на МУЗИКАУТОР в България да се създаде оптимален механизъм за защита на авторските права, съобразен с работещи европейски практики.

Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР – Иван Димитров поздрави Министерството на културата за добрата му работата през изминалата година по отношение на последните промени в Закона за авторското право и сродните му права. От своя страна министър Стоянович пое ангажимент да се запознае с връчените предложения за промени в Закона за авторското право и продните му права и след две седмици да бъде инициирана нова среща с МУЗИКАУТОР и авторите, на която да бъдат обсъдени проблемните звена в ЗАПСП.

Папирус

Предложения за промени на ЗАПСП