Cisac Biem

Musicautor

Music Works infographic

81% от хората работят по-бързо, когато слушат музика

88% от хората работят по-точно, когато слушат музика

Поп музиката е най-добрия вариант, за да работим бързо и точно

Класическа музика е най-ефективна при решаването на математически задачи

Ембиънт музиката подобрява точността при въвеждането на данни

Денс музиката подобрява уменията за редактиране и коригиране

 

Ново научно изследване на британските дружествa PRS for Music и PPL разкрива, че слушането на музика на работното място значително подобрява скоростта и точността при изпълнението на задачи като въвеждане на данни, редактиране на метериали и решаване на проблемни казуси.

 

Експериментът, проведен в офис среда, показал, че 88% от участниците демонстрират най-точни резултати на тестовете, а 81% се справят най-бързо със задачите, докато слушат музика.

 

На участниците били пускани компилации от различни музикални жанрове. Когато звучала класическа музика, 73 % от тях се справили по-добре при решаването на задачи по математика. Когато слушали поп музика, 58% приключи много по-бързо тест за въвеждане на данни. Когато участниците били накарани да редактират материали се оказало,  че денс музиката има най-положително въздействие върху тях - те увеличили скоростта на изпълнението си с 20% в сравнение с резултатите, които демонстрирали без да слушат музика. От друга страна денс музиката имала положителен ефект, когато на участниците била възложена задача за проверка на правопис – 75% били добрите резултати докато звучала музика в сравнение с 68%., докато било тихо.

 

Изследването показало също, че когато хората не слушат музика, те правят най-много правописни грешки. За повишаване точността при въвеждането на данни най-много допринесла ембиънт музиката – 92% от участниците достигнали най-високи резултати, когато я слушали.

 

Изследването е изготвено от Mindlab International в рамките на MusicWorks - съвместна инициатива на PRS for Music и PPL, организациите, които заедно представляват правата на хиляди композитори, текстописци, изпълнители, музикални издатели и звукозаписни компании в Обединеното кралство.

 

По думите на Д-р Дейвид Люис, председател на Mindlab International "експериментът MusicWorks показва положителната корелация между музиката и производителността - при слушане на музика, девет от десет души се представят по-добре на работа. Музиката е невероятно мощен инструмент за увеличаване на ефективността на работната сила. Тя упражнява силно благотворно влияние върху мотивацията и духа на служителите и помага за подобряването на производството и дори за увеличаване на приходите на компанията."

 

Видео с коментарът на Д-р Дейвид Люис може да видите тук .

 

Кристин Гейсмар, Оперативен директор на PPL заяви мнение, че "Резултатите от този експеримент са ясна индикация за стойността, която музика добавя. Музиката е ключов инструмент за успеха на бизнеса."

 

Пол Клемънтс, Директор продажби „Публично изпълнение“ на PRS for Music добави: "Увеличаването на производителността, когато се слуша музика, е поразително. Резултатите от проучването напомнят за множеството ползи, които носи слушането на музика по време на работа."