Cisac Biem

Musicautor

Доно Цветков - композиторДоно Цветков е български композитор и продуцент на музика за деца. В кариерата си той е реализирал уникални за България културни проекти, а песента му „Ало, ало, Слънчице“ има близо 5 милиона харесвания във видео платформата YouTube, както и няколко международни награди от конкурси и фестивали.

 

През 2013 г. Доно разбира, че детски играчки, внос от Китай, съдържат една от най-популярните му песни и се продават в търговската мрежа в страната. За тази дейност, обаче, никой не е потърсил разрешение от автора.

Честит рожден ден, Музикаутор!


На днешната дата, 11 юни, през 1992 г. 104 български композитори и автори на текст поставят основите на сдружението за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор.
23 години по-късно сдружението има над 2600 членове, като представлява и техния, и репертоара на авторите от още близо 100 страни в света.


Мисията на Музикаутор е да насърчава и защитава авторите, а основната цел, която дружеството си поставя, е чрез внедряването на иновативни практики да бъдат повишени приходите при използване на техните произведения. Екипът на Музикаутор вярва, че отговаряйки на съвременните правни, лицензионни и технологични стандарти при колективното управление на авторски права, сдружението заслужи доверието на ползвателите, както и на своите партньори в национален и международен мащаб. 

Уважаеми членове на Музикаутор и Профон,

 

Имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на новата услуга, която Музикаутор и Профон ще използват за мониторинг на музикално съдържание в радио и телевизионните програми. Услугата се предоставя от компанията BMAT – световен лидер в мониторинга на музикално съдържание. С компанията вече работят CISAC, IFPI, SCAPR и над 60 сродни на Музикаутор и Профон дружества от целия свят. Вярваме, че това е референция за по-висока ефективност и прозрачност в мониторинга на музикално съдържание в медиите.

На 23 май, събота, от 13.00 ч. в Нова конферентна зала на Софийски университет (Северно крило, Ректорат) ще се проведе конференция, посветена на „Бъдещето на музикалната индустрия”. Събитието ще включва два тематични панела – „Как се променя музикалната индустрия в дигиталната ера" и "Грамофонната култура в съвременен контекст“, участниците в които ще запознаят аудиторията с настоящите тенденции в музикалния бизнес: промените настъпили в музикалната индустрия в дигиталната ера; новите бизнес модели за продуциране, разпространяване и консумиране на музика; дебатите за авторските права; новите културни практики за промотиране на музиканти; „грамофонната ниша” и съвременното й приложение.

Лирата на Орфей" е новият конкурс за популярна българска песен, който се организира от Национална агенция „Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. До 29 май участниците трябва да представят своите произведения, които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани и публично представяни. Авторите сами ще определят изпълнител, който да изпее песента. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър.

 

Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отсети 12 и те ще участват в Гала концерта на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще бъде посветен на 50 години от провеждането на първия „Златен Орфей", и ще се излъчи на живо по БНТ. Първите 3 песни с най-висок резултат ще бъдат удостоени съответно със златна, сребърна и бронзова награда. Допълнителни награди ще бъдат дадени от Съюза на българските композитори и от генералния спонсор, с когото от агенцията са в преговори. Всички изпълнители ще получат дипломи за участие в конкурса. Ще бъде издаден и компактдиск с 12-те песни от „Лирата на Орфей". Пълният регламент на конкурса е достъпен на сайта на Национална агенция „Музика" www.agencymusic-bg.com.