Cisac Biem

Musicautor

Пресконференция Музикаутор БНР

 

„Заведеният иск от страна на БНР явно не се е развил по очаквания сценарий. Претенцията на БНР за налагане на обезпечителна мярка спрямо Музикаутор е определена от съда като неоснователна.“ Това съобщи на пресконференция, проведена в офиса на сдружението на 27 януари 2017 г., изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

 

Той посочи, че за Музикаутор е учудващо и странно защо ръководството на БНР е избрало като подход да води дела срещу сдружението, тъй като решенията отнемат много време – 3-5 години. „Това не е решение на казуса, в който се намираме в момента“, подчерта Иван Димитров.

 

„Искането на БНР към съда граничи с правната екзотика“, коментира адвокат Мариана Андреева, която представлява Музикаутор. Тя подчерта, че тези дела не са притеснение и каквото е необходимо за защита интересите на авторите, ще бъде направено. Мариана Андреева информира, че дейността на Музикаутор неведнъж е разглеждана и от Комисията за защита на конкуренцията, която не е установявала извършени от сдружението нарушения.

 

Представителите на Музикаутор посочиха, че БНР пуска музика без лиценз, с което нарушава и Закона за радиото и телевизията, и Закона за авторското право и сродните му права. Освен това радиото не спазва елементарни принципи на плурализъм, като на страницата му тенденциозно се публикуват материали в подкрепа на едната гледна точка, но не и на тази на авторите. „Да не живеем по времето на Гьобелс?“, реагира Стоян Михалев.

 

„Когато се разглежда от обективен орган, нашата позиция се чува“, изтъкна Иван Димитров, но подчерта, че не е такъв случаят с Министерство на културата (МК).

 

Председателят на Музикаутор Ясен Козев съобщи, че зад действията на министерството прозират пристрастията и превишаването на служебните правомощия на един от държавните служители във ведомството – директора дирекция „Авторско право и сродните му права“ Георги Дамянов. „В последните дни на сайта на министерството изникна една позиция, от която след като попитахме, министърът и заместник-министърът се разграничиха“, посочи Ясен Козев.

 

Той коментира, че МК е дописало закона по въпроса с тарифата на БНР и че е недопустимо именно регулаторът да допуска подобни нарушения. Ясен Козев информира, че от Музикаутор е изпратен сигнал до инспектората на МК за грубото погазване на норми на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация и Закона за държавния служител, като е поискало да бъде извършена проверка и наложено най-тежкото дисциплинарно наказание на Георги Дамянов.

 

Иван Димитров коментира следващите действия, които ще предприеме Музикаутор, като посочи, че сдружението все още има желание да осъществи среща с ръководството на БНР за решаване на въпроса. Изпълнителният директор на Музикаутор напомни, че такава покана е отправена и към членовете на Обществения съвет на радиото. Той информира, че при първа възможност този проблем ще бъде адресиран към новия министър на културата Рашко Младенов, от който ще се търси съдействие и медиация, така че законът да бъде приложен адекватно.

 

В рамките на пресконференцията бе представена декларация на български автори (списъкът е публикуван и на сайта на Музикаутор), които подкрепят действията на Музикаутор за защита на авторските права. Сред тях са Митко Щерев, Тончо Русев, Кирил Маричков, Иля Велчев, Белослава Йонова, Владимир Ампов – Графа, Явор Русинов, Юлиян Слабаков, Стефан Вълдобрев, Румен Бояджиев, проф. акад. Милчо Василев, проф. Георги Костов, проф. Красимир Тасков, проф. Симеон Венков, проф. Стефан Драгостинов и много други, част от които участваха в пресконференцията.

 

Коментарите на авторите на пресконференцията:

 

Виктория Терзийска: „Тази ситуация ми е изключително неприятна. БНР е една институция, която ние тук и всички мои колеги винаги много сме обичали. Сега се чувствам като човек, който може би трябва да застане срещу нашето приятелство. Това не е така. Силно се надявам, че ситуацията между Музикаутор и ръководството на БНР ще се изглади и всичко ще тръгне в правилната посока. Много ми се иска и българското общество да разбере, че нашият труд заслужава правилно възнаграждение.“

 

Графа: „Ситуацията е абсурдна. Моят апел е към гилдията да бъде обединена, защото в такива ситуации точно това трябва да се случи. Не трябва да се делим – ние сме автори, някои от нас са и изпълнители, но има хора, които са само автори живеят само от правенето на музика, текстове, аранжименти. Така че – нека да не се разделяме, да бъдем единни.“

 

Красимир Куртев: „Тук не става дума, че ние искаме да рекетираме някого – става дума за равнопоставеност, за нещо, което не сме си измислили ние тук. Става въпрос, че радиото трябва да плаща толкова, колкото плащат другите, и това трябва да стане ясно за всички.“

 

Рут Колева: „Това, което на мен не ми харесва в целия този казус, е един популистки елемент. Изтъква се, че Музикаутор по някакъв начин опитва да ощети „народното“ радио, Българското национално радио, което изобщо не е така. Във всички останали държави в региона процентът, който плащат за авторски и сродни права, е доста по-висок, отколкото в България. Ако трябва да се използва думата рекет, то тя не трябва да бъде насочена към Музикаутор и авторите. Не мисля, че е нормално да се молим да ни бъде платен този абсолютен минимум.“

 

Васил Гюров: „Трябва да стане ясно, че радиото работи с музика и 60% от неговия ефир е музика. Няма как за най-важното нещо, с което работиш, ти да плащаш по-малко, отколкото за канцеларски разходи и други подобни.“

 

Петър Писарски: „Това е един управленчески инат и отговорен за това е директорът Велев и неговият екип, а не служителите в радиото. Това е едно поведение, наследено отпреди двадесет и няколко години. Акцентът на БНР е насочен към българските автори, но ние сме много малко. Тук говорим за световната музика и тя не съществува в момента в радиото и няма да съществува, ако този конфликт не бъде разрешен много бързо, напук на този инат.“