Cisac Biem

Musicautor

Music Hackathon BG 2017

 

Музикаутор връчи специална награда на Мартин Куванджиев и Мирена Димчева в категорията „Inspiration” на първия в България музикален Хакатон. Събитието се проведе на 28 и 29 януари 2017 г. в Софтуерния университет.

 

Представител на Музикаутор в журито бе Стоян Михалев - заместник-председател на сдружението на композитори и автори. Той избра SenceMe – иновативен проект, който използва човешките докосвания върху предмети, за да възпроизвежда музикални тонове. С помощта на Electronic Drum Kit всеки предмет от бюро до тетрадка може да се превърне в китара, пиано или всякакъв друг музикален инструмент.

 

 

Мартин се е занимавал с музика, като дори е бил фронтмен и китарист на група. Желанието му да се научи да свири на барабани и познанията му в областта на физиката и информационните технологии го е подтикнало към създаването на устройството Electronic Drum Kit. Чрез него всеки допир на човек с различни обекти може да се превърне в тон. Възпроизвеждането става от компютър след изпращане на тона до софтуер като FLStudio, Garage band, Sonar etc. Мартин доказва идеята си чрез извличане на различни звуци от ябълки, банани и бамбукови дръвчета. Мирена пък се занимава с дигитален маркетинг и бизнес девелъпмънт. В свободното си време обича да слуша музика, практукува йога и чете книги. Нейно дело е разработката на иновативния дизайн на SenseMe.

 

Мартин Куванджиев и Мирена

 

Музикаутор подкрепи инициативата Хакатон с цел насърчаване на иновациите и креативното мислене в сферата на музиката.

 

Първият Музикален Хакатон в България се провежда в партньорство с Monthly Music Hackathons New York City, USA и има за задача да поощри използването на технологиите и създаването на музика. Събитието се определя като „Технологичен маратон“, по време на който програмисти, дизайнери, проектанти и всички заинтересовани разработват технологични решения по зададени теми.

 

На сцената се изявиха креативно мислещи участници и екипи, които използват иновативните технологии, за да създават музика и разработват технологии, приложения и роботи за музика.

 

Първенците в категорията Music Vision получиха като награда участие и представяне на разработката си на Monthly Music Hackathon, New York City. Това e индийският екип на Manaswi Mishra, Siddharth Bhardwaj и Kushagra Shamra с проекта им Samsara – Music & Physics.

 

Научете повече за технологиите в Хакатон от видеото: