Cisac Biem

Musicautor

На пресконференция днес БНР представя изследване за рейтинга

БНР

На пресконференция на БНР днес, 13 февруари 2017 г., ще бъде представено изследване, проведено от GARB Audience Measurement Bulgaria, според което се наблюдава ръст в аудиторията на националната медия.


Подобряването на рейтинга на БНР оставя без основание заведения иск срещу Музикаутор, в който се твърди обратното – че има отлив на аудитория.


Музикаутор очаква ръководството на БНР да анонсира оттеглянето на иска по време на пресконференцията.


Сдружението на автори и композитори напомня, че това не е първият случай, при който ръководството на БНР опитва да изкриви истината, твърдейки взаимоизключващи се тези.


В началото на кризата с музикалните права на БНР генералният директор Александър Велев съобщи, че на база споразумение с Европейския съюз за радио и телевизия – EBU, БНР има правата да излъчва музика от песенния конкурс „Евровизия“.


След като Музикаутор влезе в комуникация с EBU, стана ясно, че това не е така. Съюзът на публичните медии в Европа изрично посочва, че „това е предмет на споразуменията, които всеки член е сключил с местните дружества за колективно управление на авторски права“ и че „след извършена проверка БНР откри, че това условие е било пренебрегнато...“.


Въпреки че няма лиценз за музиката, БНР продължава тенденциозно и системно да нарушава закона, като излъчва както песни от „Евровизия“, така и друг защитен репертоар, за което Музикаутор ежедневно сигнализира Съвета за електронни медии.