Cisac Biem

Musicautor

 

Именитият композитор на симфонична, камерна, филмова и театрална музика и педагог доц. д-р Георги Арнаудов бе удостоен с почетния знак „Златен век“ – звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Високото отличие му бе връчено на официална церемония в зала „Колегиум” на Министерство на културата на 29 март 2017 г. от министър Рашко Младенов.

 

„Познавам Джо, както е известен пред своите колеги, от малък. Разликата между нас е голяма, но когато аз бях в музикалното училище, той вече беше сложен на пианото на 5 годинки“, сподели министър Младенов. Той изтъкна достойнствата на Георги Арнаудов като творец, който задължително трябва да бъде забелязан. „Той е емблема и в световната музика“, подчерта Рашко Младенов и допълни: „Неговите произведения са минали през най-големите световни сцени, но са съществени и изследванията му в областта на античната, акустичната музика, новата теория на музиката като преподавател по хармония в Нов български университет и Музикалното училище.

 

С получаването на почетния знак „Златен век“ Георги Арнаудов подчерта, че този жест е от изключителна важност и е голяма чест за него. „Наблюдаването на протичането на живота е безкрайно интересно за мен. То започва сутрин с камбанния звън на църквата „Свети Георги“, който оповестява идването на деня. През останалото време денят ми протича в аудиториите, концертните зали и на местата, които обожавам. Проблемът при това ежеминутно тичане е, че то започва да бави процеса на творене. Той за мен протича толкова бавно, че даже не знам кога се случва. Но вероятно съм го направил…“, сподели композиторът.

 

За удостояването му с това отличие доц. д-р Георги Арнаудов, който е член на Управителния съвет на Музикаутор, получи и поздравителен адрес от председателя на сдружението на композитори и автори Ясен Козев.

 


Георги Арнаудов (1957) е български композитор, музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет. Доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство. Автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки, създадени в сътрудничество с известни хореографи и постановчици. Световноизвестни са неговите работи, написани по стари български текстове от ранното средновековие – цикълът Thiepoleo, Орфически мистериални ритуали, създадени по автентични орфически текстове съвместно със знаменития български траколог проф. Александър Фол, „Бароков концерт“ по Алехо Карпентиер, „Пасион“ по псалми на Давид, симфоничната фреска „Влахерна“ и Тройният концерт за пиано, хамерклавир, чембало и оркестър „Baroqus ex Machina“.

 

През април и май 2016 г. Георги Арнаудов посети Китай в рамките на едно обширно теренно изследване на четири големи провинции – Гуандонг, Фуджиан, Шанси и Гансу и беше поканен заедно с 14 световноизвестни европейски композитори да сътрудничи и да напише нови творби за Камерния оркестър на Забранения град - Пекин.

 

Роден през 1957 г. в семейството на музиканти, Георги Арнаудов завършва през 1976 г. Национално музикално училище „Любомир Пипков” и през 1985 г. – Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, в класа по композиция на проф. Александър Танев и класа по съвременна музика на Божидар Спасов. Паралелно с това посещава летните композиторски курсове на Академията за изящни изкуства – Флоренция и международни курсове за композитори, като работи с педагози като Брайан Фърнихю (Великобритания), Тон де Леув (Холандия).

 

Артистичната си кариера започва още като студент в началото на 80-те години, сътрудничейки си с видни български и чуждестранни музиканти. Едновременно с това осъществява редица изследвания в областта на музикалната информатика, конкретната и електронната музика, както и в областта на античната и Далекоизточната музика. Автор е на научни и теоретични разработки в областта на музиката, както и на публицистични и критични материали в специализирания и научния печат, преди всичко в сферата на съвременното изкуство, естетиката на модернизма и на постмодернизма, както и на комуникациите в областта на музиката, музикалната семиотика и теорията на новата музика. Понастоящем е редовен преподавател в Департамент „Музика” и департамент „Театър” на Нов български университет и в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. От 2009 г. е доцент по композиция и хармония, а от 2012 г. – доктор по музикознание и музикално изкуство. Член е на Съюза на българските композитори и на Управителния съвет на сдружението на композитори и автори Музикаутор. От 1991 г. е член на Дружеството за Нова музика в България, през 1993 e един от съоснователите на Международния фестивал за съвременна музика „Музика Нова-София”, както и председател на Организационния комитет на фестивала от 1996 – 1998 г. През 2006 г. става основател на Auditum – серия от спектакли и концерти, както и на фестивала „Звук и връзка”.

 

Носител е на редица национални и международни премии и награди, като Голямата награда на Организацията на европейските радиостанции (1985), Наградата на Международната федерация на музикалната младеж (1985), наградата „Златната Арфа” (1986), наградата на СБК (1986), Международната премия „Карл Мария фон Вебер” (1989), Наградата на Национално музикално училище „Любомир Пипков” (2004) във връзка със 100-годишния юбилей на първата българска музикална институция и др. Като композитор Георги Арнаудов е автор на голям брой симфонични, камерни, вокални и хорови творби, голям брой произведения за пиано, сценични творби, музика към театрални и балетни постановки, мултимедиен театър, хореографски инсталации и др.

 

През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др. През 2017 г. в рамките на Културния сезон на 2017-2018 Камерният оркестър на Забранения град – Пекин и Китайският национален оркестър ще представят премиерите на две нови творби на Арнаудов, които са написани по поръчка на двата състава.

 

Арнаудов е осъществил записи на десетки свои творби, има издадени 8 авторски албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, „Гега Ню” – България.