Cisac Biem

Musicautor

Атанас Бояджиев

Снимка: www.bnr.bg

 

На 91-годишна възраст тази нощ в съня си е починал Атанас Бояджиев – български композитор и автор на филмова музика. Той е сред основателите на организацията на композитори и автори Музикаутор.

 

Роден е в София на 1 март 1926 г. и още на 20 години започва да пише музика за пиеси в Кукления театър. От 1948 г. сътрудничи на Българска кинематография, като създава музика за научно-популярни, мултипликационни и игрални филми. В периода 1980 – 1985 г. е главен секретар на творческия фонд на Съюза на българските композитори, а след това до 1990 г. е негов председател.

 

Атанас Бояджиев е един от първите композитори, които в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век работят активно с появилите се тогава млади рок групи. Ползотворна е съвместната му творческа дейност с „Щурците“ („Звън“, „Празник на цветята“, „Гатанки ладанки“, „Двете битничета“, „Еньовден“). Автор на голяма част от текстовете за песните му е Богомил Гудев („Песен за чайката“ – изп. Емил Димитров, „По-добре късно, отколкото никога“ – изп. Богдана Карадочева, „Бялата птица“ – изп. Катя Филипова, „Книгата на любовта“ – изп. Лина Бояджиева и Стефан Данаилов, както и придобилата ореол на българска народна песен „Лудо младо“, изпълнявана от десетки певци, групи и певици.

 

Поклон!