Cisac Biem

Musicautor

Заключителният концерт от кампанията "Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА" събра редица популярни български музиканти на 1 юли в Градската градина в София.

 

Заключителен концерт от кампанията Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРАИнициативата на творците се проведе безвъзмездно и обедини звученето на класическа, фолклорна, популярна, джаз, рок и хип-хоп музика, в изпълнение на едни от най-обичаните български музикални формации - Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Илия Михайлов, Калин Вельов, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Васил Петров, Теодосий Спасов, Нора Караиванова и Бисер Иванов, Ева квартет, Шопски дует и Фолклорен квартет „Жарава“ от НМУ "Л. Пипков", хорът към Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Нено Илиев, Венци Такев, Борис Таслев, Бон-Бон, Apo&Nevena, Кайно Йесно Слонце, Рут Колева, IMP и Исус Ангелов, Мастило, D2 и Tube Hedzzz.

 

Васил Петров

„Целта на кампанията ни, която вече единадесети ден изненадва хората на ключови локации в София, е да се обедини българската музикална индустрия, да подкрепим творците, да споделим това, което имаме като културно наследство и като продукт, който се създава в момента. Успяхме да направим обратна връзка с хората по атрактивен начин, те почувстваха музиката по-близо до себе си чрез флашмоб концертите на музикантите“, заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор.

 

 

Заключителен концерт от кампанията Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРАМалина Едрева, председателят на постоянната комисията по образование, култура, наука и културно многообразие сподели, че от Столична община подкрепят кампанията, защото вярват, че музикалния потенциал на България трябва да бъде съхранен и развит. „Ще продължим да съдействаме на кампанията и на музикалните индустрии в желанието си българските творци да чувстват труда си справедливо възнаграден. Този последен концерт е посветен на засегнатия от бедствието Североизточен регион и доказва, че града ни е национално отговорен и работи в залог и подкрепа на всички останали български градове“ – добави г-жа Едрева.

 

Заключителен концерт от кампанията Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА

Калин Вельов, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация, посочи, че „всеки един град, всяка една държава, диша чрез културата“. Той призова всички градове в страната да обръщат повече внимание на подобни кампании и да помагат на музикантите не само в защита на правата им, а и в организацията на концерти, за да могат артистите да творят. „Заключителният концерт от кампанията посвещаваме и на засегнатите от наводненията във Варна, Добрич и Търново и призоваваме хората да не спират да помагат с каквото могат, защото бедстващите все още имат нужда от тях.

 

 

***

В периода 17 юни – 1 юли столицата беше домакин на първата по рода си съвместна музикална кампания, обединила организации-фактори за развитието на музикалната и културната индустрия и десетки творци от българската музикална сцена. „СПОДЕЛЯМЕ МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА“ е съвместен проект на МУЗИКАУТОР и ПРОФОН в партньорство със Столична община, Българската Музикална Асоциация - БМА, Българската Хип Хоп Асоциация - БХХА и Българската Асоциация на Музикалните Продуценти – БАМП в подкрепа на музикалното творчество, споделянето, музикалните индустрии и кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

 

В рамките на мероприятието на ключови места в центъра на София се случваха безвъзмездни концерти на живо, с участието на общо над 120 музиканти от най-различни жанрове и поколения. Сред тях бяха Калин Вельов, Васко Кръпката, Румънеца и Енчев, Мариана Попова, Дани Милев, Венци Такев, Нено Илиев, Рафи, ЖанаБергендорф, Funky Miracle, VenZy, P.I.F, Скандау, Любен Христов, състави от НМУ "Л. Пипков", Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", квартет "Славей", Ева квартет, Дива река,хип-хоп изпълнители, графити художници, брейк танцьорите от Electric Force Crew и много други.

 

Инициативата се осъществи с медийното партньорство на БНТ, БНР, Радио Бинар, Nova TV, BG MUSIC CHANNEL, Дарик радио, БГ Радио, Radio Nova, Информационна агенция Фокус, Magic FM, Magic TV, Радио Витоша, Монитор, Телеграф, Cross, Fame.bg, Programata, Новинар, Fakti.bg, Mail.bg, Radar.bg и Investor.

 

Информация за активностите в рамките на кампанията може да намерите на официалната станица на "Споделяме МУЗИКА, ЕМОЦИЯ, КУЛТУРА": www.facebook.com/Spodeliame.musica.emocia.kultura