Cisac Biem

Musicautor

Обвързването на музикално произведение с реклама, филм или друга аудио-визуална форма, се нарича синхронизация. Приспособяването и внасянето на всякакъв вид промени в произведението, както и използването на произведението за създаване на ново, се нарича адаптация. И в двата случая правоносителите - авторите, изпълнителите и продуцентите, имат право да разрешават срещу заплащане конкретния вид използване на техните произведения.

 

Синхронизацията и адаптацията излизат извън сферата на дейност на Музикаутор и разрешението за тях не идва от „МУЗИКАУТОР“, а се договаря индивидуално с правоносителите.

 

Ако решите да използвате дадена песен, например в реклама или филм, или да й правите кавър версия, е необходимо да се свържете с правоносителите. Трябва да се обърнете директно към тях и ако правите адаптация на дадена песен - с текст на друг език и/или с нов аранжимент.

 

По отношение на всяка песен носители на авторските права са композиторът, текстописецът и авторът на аранжимента, а носителите на сродни права са изпълнителят и продуцентът. Ако произведението е българско, договарянето обикновено става директно с авторите и изпълнителите. Ако обаче е чуждо, правата за синхронизация най-често са поверени от автора на музикалния издател (publisher), а тези на изпълнителя и на продуцента се уреждат чрез звукозаписната компания (record label). Тъй като една песен може да има много автори, всеки от които има дял в нея, важно е да се уверите, че сте се свързали с всички тях (или техните музикални издатели).

 

Ако не знаете кои са авторите/издателите на дадено музикално произведение, може да се свържете с Музикаутор. Въпреки че уреждането на правата при синхронизация не е част от дейността или целите ни, ние можем да Ви дадем необходимата информация за тях. 

 

За да Ви предоставим информация за авторите/издателите на дадена песен е необходимо да попълните Заявлението за получаване на информация. Запитванията, придружени задължително с попълненото заявление, изпращайте на адрес: 

 

За български репертоар  - Яна Новоселска - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За чуждестранен репертоар  - Хариета Делчева - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За използване на вече създадена филмова музика - Мария Димитрова - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Заявление за получаване на информация за авторите/издателите на музикално произведение