EПИЗОД 12 "Цената на творчеството" - Частното копиране на творби и компенсации за авторите им

15.03.2018 г.

Гости на "Денят започва с култура" в последния брой на рубриката на БНТ и Музикаутор "Цената на творчеството" са Иван Димитров - изпълнителен директор на Музикаутор, и изпълнителката Мария Мутафчиева от Mary Boys Band. Разговорът е за компенсациите за авторите при частно копиране на техните произведения.

В целия ЕС компенсациите за авторите при такива случаи са гарантирани и се отделят от цената на едро или при вноса на празните носители. Как стоят неща у нас?

Иван Димитров - изпълнителен директор на Музикаутор:

"Има предвиден модел, който за съжаление така залегнал в закона,не е съвършен и той не работи. Това е едно фантастично основание в държавата и при творците да постъпват едни средства т.нар. компенсационни плащания при празните носители, където крайният потребител е освободен от задължението да урежда правата за това, че си е купил устройство, на което може да съхранява определено съдържание, върху което има авторски права или сродни такива. И всъщност вносителят или производителят на въпросното устройство за плаща една минимална, символична сума, която отива в един фонд. 30% от него би трябвало да отиват в държавата, за да може тя да подпомага културата чрез различни проекти, останалата част се разпределя между огромен набор от творци..." По думите на Димитров България е една от малкото държави в Европа, при които този механизъм не функционира адекватно.

В София на 15 март се състоя Международна конференция за интелектуалната собственост, организирана от Министерство на културата в рамките на българското европредседателство. Една от темите на конференцията беше именно частното копиране на авторски произведения. Става въпрос за творчество, което всички ние копираме на флашки, CD-та, хард-дискове и т.н. В репортажа от конференцията коментари по темата правят Адриана Москосо дел Прадо Ернандес – директор „Правни и публични въпроси“ на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), и Лаури Рехард – директор „Лицензиране и правна политика“ на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Като музикант Мария Мутафчиева споделя, че тя искрено вярва на организации като Музикаутор. Тя е дошла в студиото, за да увери зрителите, че зад тези дружества стоят реални хора и представляват интересите на творците и създателите на музика от цял свят. Мутафчиева вярва, че ако механизмите за разпределяне на средствата от отчисления работят добре, то те ще достигат до всеки един творец и изпълнител. Тя изтъква, че има много проблеми пред българското дружество Музикаутор, но вярва, че те ще бъдат решени с времето.

Read more