EПИЗОД 11 "Цената на творчеството" - Авторските права на актьорите и хореографите

09.03.2018 г.

Авторското право на актьорите и хореографите - темата беше на фокус в петъчната рубрика на Музикаутор и БНТ “Цената на творчеството” в Денят започва с култура.

Всяко произведение, което предизвиква интерес дори и десетилетия след създаването си би трябвало да носи на автора му допълнителна добавена стойност. А творецът, който го е създал да получи допълнително възнаграждение. Това обясни в студиото на БНТ актьорът Веселин Калановски.

С последната директива и измененията, които бяха одобрени в правна комисия в Народното събрание, се постигнаха някои относително добри неща,  след като организациите за колективно управление на права се обединиха и застанаха зад една позиция, допълни Калановски.

Проблемите в сферата не са малко, подчерта от своя страна актрисата Йоана Буковска - Давидова. Авторското право в България, може би заради ограничените възможности на хората, които са свикнали да си набавят всичко нужно чрез пиратство, все още се подценява много. Дори когато се поставя една пиеса от съвременни автори, последното нещо, за което се мисли е да се платят авторските права. Така за съжаление продължава да има случаи, при които пиеса, която е репетирана, изработена, вложени са средства, пада преди премиерата, защото авторските права не могат да бъдат уредени.

Подобна е ситуацията при защитата на авторските права на хореографите при фолклорните танци. А понякога доказването, че поставеният танц е създаден от друг творец е напрактика невъзможно, отбеляза  Христо Димитров - хореограф, режисьор, създател и продуцент на фолклорен ансамбъл "Българе"

 

Read more