Бележити български творци създават химни за шест столични училища в инициативата „Светилник“

08.01.2022 г.

В началото на учебната 2021/2022 година стартира инициативата „Светилник“, чрез която Културният фонд на Музикаутор осигурява финансиране за създаване на химни за шест столични училища в рамките на пилотната си фаза. Това са 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.

 

Музикаутор отчете сериозен интерес, предизвикан от инициативата. Училищата имаха възможност да избират сред десетки заявки от творчески екипи, съставени от бележити български автори, които представиха своята мотивация и проекти на химни, инспирирани от идентичността на всяко едно от училищата.

 

Химнът на 19 СУ „Елин Пелин“ с работно заглавие „Училище мое любимо“ ще бъде сътворен от Ивайло Терзиев – автор на музиката и на аранжимента. Той е професионален музикант, а негови произведения са изпълнявани Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Васил Петров и много други. Автор на текста е Снежина Темелкова, която е носител на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали, включително „Малтийския трофей”, както и на Наградата за най-добър изпълнител, Наградата на пресата и голямата награда „Сребърната раковина” от фестивала GALA в Куба.

 

81 СУ „Виктор Юго“ избра любимия автор на песни за деца и възрастни, театрални спектакли и мюзикъли Хайгашод Агасян. Голяма част от неговите песни са в учебниците по музика и са в творческо сътрудничество със Светослав Лобошки, който ще създаде и аранжимента на химна „Празнична песен“ за училището. Надежда Захариева е автор на текста. Нейният творчески път включва 13 стихосбирки, 4 романа и повече от 500 текста за песни.

 

108 СОУ „Никола Беловеждов“ се спря на утвърденото творчество на Живко Колев – автор на текстовете на над 900 популярни, детски и хумористични песни, на стотици сценарии на телевизионни шоу-програми и концерти. За музиката и аранжимента училището се доверява отново на Светослав Лобошки.

 

153 Спортно училище „Неофит Рилски“ избра Петър Развигоров Попов – автор на музика и аранжимент, и Таня Желязкова-Тея – автор на текст. Поетесата е публикувала на конкурсен принцип дванадесет от своите творби в десет сборника „Стъпки” – поезия от български учени (2010-2019), била е директор на Националния дворец на децата (2002-2006), член на Съюза на българските журналисти, Съюза на учените в България и Музикаутор. Петър Попов е автор на любимата българска песен „Кукла“, изпълнена от група „Атлас“, работил е със Стефка Берова и Йордан Марчинков към Концертна дирекция София, с Кичка Бодурова, Георги Христов и много други български популярни изпълнители, а през 2005 г. създава химна „Новатори” на Националния дворец на децата.

 

Химнът на 171 ОУ „Стоил Попов“ ще напише Андрей Дреников – автор на музика и текст. Неговата кариера е свързана с театралната музика (над 60 постановки за драматични и куклени спектакли от 1979 г. досега). Освен това творчеството му обхваща стотици песни в различни жанрове, а мюзикълът му Мечо Пух се играе в Софийска опера вече 11 години от 2010 г. Автор е на над 30 химна за университети, училища, детски градини, общини и сдружения. Аранжимента на химна поема неговият син Петко Дреников, който участва в създаването на редица популярни групи, най-престижната от които е Пиромания. Автор и аранжор е на песни за наши и чуждестранни изпълнители, на телевизионни реклами и др.

 

В средата на м. януари, поради големия брой получени произведения, предстои да бъде финализиран и изборът на творчески екип, който ще създаде химн на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.

 

Кампанията предвижда химните да бъдат изпълнени с помощта на ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, да бъдат записани професионално, както и да бъдат създадени видеоклипове към тях. Кулминацията на инициативата е концерт в края на учебната година, който ще се проведе в София и на който се очаква да присъстват ученици, учители, родители, партньори и гости.


„Светилник“ е инициатива на Музикаутор за създаване на химни за български училища и нейната пилотна фаза се организира в партньорство с Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Българската телеграфна агенция, сдружение „Сцена Музика“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

 

Общият стремеж е за устойчивост на проекта, така че той да се разгърне в национален мащаб и да продължи своята мисия за подкрепа на културното развитие на България. Ето защо инициативата е отворена за партньори, които се идентифицират с тази цел и с чиято помощ биха могли да бъдат създадени още химни.