Димитър Атанасов в "Място за нова българска музика": Културата трябва да остане

29.07.2020 г.

Снимка: Александър Тодоров / Красимира Димчева Атанасова

 

Важно е културата да остане, дори когато е логично тя да не е сред приоритетите ни. Това каза в рубриката „Място за нова българска музика“, съвместна продукция на Радио "Фокус" и "Музикаутор", музикантът Димитър Атанасов.

"Културата е първото нещо, от което се отказваме, когато настъпят времена на криза и със сигурност не е от първите, към които се връщаме след нея, затова е важно творците да останат поне толкова добри, колко са в момента и да оставят възможно най-много позитивни неща след себе си“, каза той.

Димитът Атанасов е роден в Бургас и се занимава с музика от 5-годишен. Учи пиано, класическо пеене, а по-късно завършва и магистратура. Сега е на 34 г. и за разочарование на дамите вече е семеен и с дете. Като най-успешен музикален проект досега той определя проекта „Димитър и Христо“, с който издават дебютния си албум през 2018 г.

Атанасов представи новата си песен „Трябва да остана“. Понеже това е първото парче, в което той се изявява и като текстописец, Димитър коментира, че не е лесно да сбие в кратък текст информацията и емоцията, които иска да предаде на слушателите. Определя се като добър в композицията и подредбата на думите в нея. Песента „Трябва да остана“ е такава, каквато е и благодарение на Критиян Грънчаров, за когото тепърва ще научаваме.

Очаква се догодина Димитър Атанасов да издаде вторият си албум, който ще е изцяло с авторска музика. „Всеки сам трябва да намира музиката, която му харесва, а не да чака някой друг да му я покаже“, посъветва той.

Песента и клипа към нея можете да чуете тук.

 

 

Автор: Биляна БОЗИНАРЕВА

http://www.focus-news.net/news/2020/07/29/2793770/dimitar-atanasov-muzikant-vazhno-e-kulturata-da-ostane-dori-kogato-e-logichno-tya-da-ne-e-sred-prioritetite-ni.html

 


„Място за нова българска музика“ e съвместна кампания на Музикаутор и Радио „Фокус“, с която поставяме на фокус популяризирането на новата българска музика.

От понеделник до петък след 13.00 ч. в програмата на Радио „Фокус“ слушателите ще имат възможност да чуят съвременни български песни от известни и не толкова популярни музиканти. Целта на кампанията е да покаже разнообразието на българското музикално творчество, което се ражда всеки ден.

Ако вие сте български автор и искате трибуна за вашата музика в България, изпратете заявка (линк за изтегляне) на имейл music@musicautor.org и бъдете на „Място за нова българска музика“ с Радио „Фокус“ и Музикаутор.