Общото събрание на CISAC 2023 ще се проведе в Мексико

31.05.2023 г.

Генералната асамблея на CISAC (Международна конфедерация на дружествата на автори и композитори) ще се проведе за първи път в Мексико на 1 юни, като ще събере представители от над 100 авторски дружества от пет континента.

Домакин на събитието е SACM (Организацията на авторите и композиторите на Мексико), което ще приветства творци от всички творчески индустрии. Дневният ред ще се съсредоточи върху предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени днес творците и техните дружества за колективно управление на права във време на безпрецедентна технологична промяна.

Защитата на правата на творците, увеличаването на събираемостта на възнагражденията и подобряването на ефективността на глобалната мрежа на CISAC ще бъдат сред ключовите теми на събитието. Проблемите с авторските права ще бъдат разгледани в контекста на изкуствения интелект, Metaverse, NFT и лицензите за използване на произведения в цифрова среда.

Асамблеята на CISAC ще продължи и на 2 юни със среща на CIAM - Международният съвет на музикалните творци.

Гади Орон, генерален директор на CISAC, заяви: „Радвам се, че отново можем да се срещнем лично за Общото събрание и съм благодарен на екипа на SACM за домакинството на най-важното годишно събрание в календара на CISAC. Събираме се във времена на изключителни промени в нашия сектор и основният фокус на Асамблеята трябва да бъде върху това как CISAC може да реагира, адаптира и укрепи нашата мрежа, за да обслужва най-добре нашите членове в бъдеще”.

На годишната среща ще присъства президентът на CISAC, съосновател на ABBA и легендарен композитор Бьорн Улвеус. Двама от нейните заместник-председатели също ще присъстват: прочутият мексикански класически композитор Артуро Маркес и Ивон Чака Чака, един от водещите певци и автори на песни в Южна Африка и защитник на човешките права. Ще се присъедини и известният японски художник Казухико Фукуоджи, който е поканен да се кандидатира за вицепрезидент.

България също ще има свое представителство в лицето на изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР - Иван Димитров. Той ще дискутира с участниците напредъка на дружеството през изминалата година, както и предизвикателствата за страната ни в контекста на глобалните промени в музикалната индустрия. 

CISAC е най-голямата световна мрежа в творческия сектор, включваща 227 членуващи организации за колективно управление в 118 страни. Заедно тази глобална мрежа представлява повече от 5 милиона творци в музиката, визуалните изкуства, литературата, драмата и аудиовизуалния сектор.